Az arculattervezés és ami mögötte van.

Az arculattervezés csapatmunka. Az ügyfél és a tervezőcsapat közös munkája során alakítható ki olyan terv, mellyel mindenki elégedett lesz. Az arculat célja, hogy felismerhetővé tegye az adott témát. Az arculat része a logó, a forma, a betűtípus, de fontos eleme lehet a szín világ is, gondoljunk csak a T csoport magenta színére.

Az arculat elemeit célszerű használni minden felületen, amely a témával kapcsolatban megjelenik, legyen az nyomtatott, dekorációs vagy online felület. Az egységes megjelenés segít abban, hogy felismerjük az adott terméket a szóróanyagokon, hirdetésekben vagy a boltok polcain.

Arculata lehet például egy cégnek, terméknek, márkának vagy rendezvénynek is. Első lépésben a megrendelő elmondja, ismerteti elképzeléseit, körülírja azt a célt, amelynek a megjelenítését várja a tervezés során. Meg kell határozni azt az üzenetet, szimbólumot, melyet ki kell fejeznie az arculatnak. Ha szeretné tudni, hogy mit kell átgondolni grafikai tervezés előtt, olvassa el kapcsolódó posztunkat ide kattintva.

A tervezők feladata ebben a fázisban, hogy felmérjék, van-e olyan kötöttség, amely korlátozza őket a „szabadságukban”. Kötöttséget jelent, ha illeszkedni kell egy cég színvilágához, egy korábbi termékhez vagy figyelembe kell venni egy konkurens hasonló termék, szolgáltatás megjelenését.

Napjainkban egyre nehezebb megfelelő domain nevet találni egy új termékhez vagy szolgáltatáshoz, viszont az online jelenlét megkerülhetetlen. Ebben a fázisban ajánlott ellenőrizni a szabad webcímeket, mert egy jó domain hiánya akár névváltoztatással is járhat.

A tervezés további részében a tervező csapat elkészít több vázlatot, amelyek még nem kidolgozottak, de körvonalazzák elképzelésüket a megjelenésről. A vázlatokat házon belül válogatjuk, ezeket még nem láthatják a megrendelők, kijelöljük azokat, melyek esélyesek, de még tovább kel dolgozni az alapkoncepción. Kiválasztjuk az elsőre témához illeszkedő változatokat és elvetünk pár ötletet, melyek nem lesznek alkalmasak. Jellemzően ekkor még 8-10 változat is versenyben marad.

A következő körben kiválasztjuk azt a 3-6 változatot, melyet kidolgozunk azon a szinten, ahogy már a megrendelő is láthatja. Ebben a körben nem csak a logók kerülnek kidolgozásra, hanem a felhasználási területek, lehetőségek is bemutatásra kerülnek. A felhasználási területek bemutatása azért különösen fontos, mert a laikus szem egy logót vagy arculati elemet nem tud elképzelni, elhelyezni valódi megjelenési formájában. A felhasználási területek bemutatása ebben segít: egy elképzelt megjelenést mutat be, annak érdekében hogy a megrendelő könnyebben dönthessen.

A megrendelő ekkor csatlakozik ismét a csapathoz. Elkezdődik a változatok válogatása, módosítása, esetleges kombinálása. Jellemzően választ egy neki tetszőt a változatok közül, de előfordul, hogy az egyik változatot egy másik színkombinációjában kéri. Ekkor már a végleges logó vagy arculat kidolgozásának a fázisánál járunk.

Az alapelemek (logók, alapszínek, betűtípusok, tagline-ok) véglegesítését követően elkezdődhet azon megjelenések tervezése, melyek már fizikailag is megvalósulnak. Az arculat fizikai megjelenése szinte bármi lehet: szórólap, zászló, plakát, roll-up, épület és autódekoráció, címke, hirdetés vagy online felületi megjelenés, de ezek tervezése már egy következő fázis.

Köszönjük figyelmed!

Egyedi céges asztali naptár

Egyedi céges asztali naptár

Legyen céged szem előtt egész évben! – Egyedi céges asztali naptár Rendelj asztali naptárat cégednek és vevőidnek mindennap eszébe jutsz. Miért ezt válaszd? Minden oldal a cégedre szabott, ez nem egy logózott késztermék. A legjobb méret, akár postázható is. 26 oldalon...

bővebben
Van képed hozzá? – Falmatrica

Van képed hozzá? – Falmatrica

Szeretnél egy falmatricát kedvenc képedből? Tutti karácsonyi ajándékot keresel? Ne habozz, rendeld meg most! A falmatrica lakásod vagy üzleted dísze lesz. Tedd színesebbé környezeted! Kiemelt ajánlatunk év végéig: 100x50 cm-es falmatrica, 6.900.- Ft. Keresd...

bővebben
Mappa stanc választék

Mappa stanc választék

Mappát szeretnél? Tekintsd meg mappa stanc választékunk. 17 fajta stanc forma áll a rendelkezésedre, kattints ide és biztosan megtalálod köztük az igényeidnek...

bővebben
Custom Design
x
Share This